HISTORIE RODZINNE W WILANOWIE

Warszawa, ul. Biedronki
wielkość: 230 m2
rok konstrukcji nieruchomości: 2014
funkcja: dom rodzinny
fotografie: Katarzyna Słomka, Mateusz Sołtysik

Głównym założeniem projektu było stworzenie swobodnej, rodzinnej przestrzeni dla pary z dwójką chłopców, a także dla często przyjeżdżających do nich gości na kilkudniowe wizyty.

W aranżacji domu chodziło również o to aby w harmonijny sposób umieścić w nim meble, pamiątki rodzinne i dekoracje o różnorodnym charakterze i stylu, które wcześniej były w posiadaniu właścicieli. Wprowadzono więc uniwersalne materiały i kolory, które stanowią wspólny mianownik dla wszystkich pomieszczeń tj. drewno dębowe, szarości, biele i czarne akcenty a także sklejkę liściastą, która jest bardzo przyjemnym i ładnie starzejącym się materiałem.

Parter domu, mimo kilku podziałów, wynikających z konstrukcji budynku, jest obszerną otwartą przestrzenią, umożliwiającą łatwe poruszanie się i komunikacje mieszkańcom. Nawet podział między kuchnią a korytarzem jest umowny, gdyż ściana jest przeszklona i od razu wiadomo co dzieje się w kuchni, która jest oczywiście sercem domu.

Salon został podzielony na dwie strefy : miejsce do relaksu i dyskusji oraz jadalnię. W momencie zakupu domu, dużą wadą pomieszczenia były zastane w niej małe okna na ścianie północnej, kojarzące się raczej z garażem niż z doświetleniem salonu. Jednakże, udało się je wkomponować w zabudowę biblioteki, która dodała wnętrzu światła i przytulności. Tutaj również znalazł swoje miejsce wielki, dębowy stół, zaprojektowany na potrzeby właścicieli. Mimo, iż jego długość to aż 280 cm, w razie potrzeby można go jeszcze przedłużyć łącząc ze stołem kuchennym, którego szerokość i wysokość idealnie została dopasowana. Po położeniu obrusu na obu, połączonych stołach, w jadalni mieści się bez problemu 16 osób.

Piętro domu to strefa prywatna dla rodziców i dzieci. Sypialnie chłopców mają uniwersalny charakter. Kiedy dzieci się zmieniają i dorastają, nie trzeba tutaj niczego zmieniać, wnętrze ewoluuje poprzez zmianę drobnej dekoracji i rzeczy osobistych młodych gospodarzy.

A ostatnie piętro – użytkowe poddasze- mieści sypialnię i łazienkę gościnną oraz biuro-pracownię dla właścicielki.

Zobacz również:
DSC07142

METAMORFOZA KUCHNI, JADALNI I STREFY WEJŚCIA

dom rodzinny
sopot01

WAKACYJNA PRZYSTAŃ W SOPOCIE 1

mieszkanie wakacyjne, najem krótkoterminowy
DSC03764_male

SZARA EMINENCJA Z KRAKOWA

najem długoterminowy
Scroll to Top